ŠTA KRIJETE BRE?! Kako su potrošene NAŠE PARE u vreme pandemije virusa korona u Valjevu?

PRIVREDNICI HITNO ZAHTEVAJU ODGOVORE! „Kolubarske.rs“ saznale su da Valjevski privrednici, koji su organizovali akciju pomoći valjevskim zdravstvenim ustanovama u borbi protiv virusa korona i
socijalno ugroženim građanima, traže zvaničan izveštaj o trošenju njihovog novca, jer preciznog izveštaja trenutno NEMA!

Naime, u izveštaju Stručno-operativnog tima za prikupljanje i realizaciju pomoći građanima Valjeva, od 31. marta do 5. Maja, koliko je trajala akcija, na namenski račun je uplaćeno ukupno 11.085.750,54 dinara, a potrošeno 10.970.965,04 dinara. Preostala sredstva će navodno biti uplaćena na račun Udruženja „Zagrljaj“, ali vratimo se na sumu koja je potrošena.


Izveštaj je samo naveo kome je koliko uplaćeno, ali ne i na šta je svaki dinar potrošen! Tako recimo piše kako je Opšta bolnica Valjevo dobila 4.977.816,65 dinara, Dom Zdravlja Valjevo 2.177.407,60 dinara,
preduzeće Veterinaria 1.543.200, Zavod za javno zdravlje Valjevo 1.055.448,80, Europrom 699.363,21 i grad Valjevo 517.728,80 dinara.


„Za navedene iznose kupljena je zaštitna oprema, dezificijenti, druga neophodna oprema, a za potrebe Opšte bolnice izvedeni su određeni radovi“, piše u izveštaju, ali bez navođenja količine i vrste kupljene
opreme, niti su navedeni radovi za potrebe Opšte bolnice.
Zašto se ovi podaci kriju? Zar je toliki problem napisati “na maske je otišlo toliko i toliko, na dezinfekcioni alkohol toliko i toliko“, itd, pa uz to priložiti račune, da građani tačno vide gde su pare otišle.


U izveštaju piše da se stavka Europrom odnosi na nabavku 455 paketa pomoći socijalno ugroženim građanima, dok se stavka Veterinaria odnosi na troškove dezinfekcije zajedničkog prostora stambenih zgrada na teritoriji grada. I to zvuči lepo, ali u izveštaju nisu nabrojane stambene zgrade, niti koliko često su bile dezinfikovane, kao ni količine utrošenog dezinfekcionog materijala. U suštini je izveštaj na nivou:
„Ovako smo trošili, majke mi“.

Dve su mogućnosti. Prva je da je SNS u Valjevu kriminalno neodgovoran i nestručan da kontroliše situaciju u smislu nadziranja na šta se pare troše i prikupljanja računa kako bi se tvrdnje mogle i dokazati.


Druga mogućnost je da je ovo rađeno namerno kako bi se prikrila krađa u najkritičnijem vremenu za građane Valjeva, a s obzirom da su velike pare u pitanju, možemo li sa sigurnošću da kažemo da se neko iz SNS-a nije „ugrađivao“ u sve ovo? Koja god da je mogućnost, izveštaj je (još jedna) sramota za rukovodstvo SNS i redakcija „Provereno.rs“ se pridružuje zahtevima privrednika da se objavi precizni izveštaj koji će odgovoriti na sva njihova pitanja!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Primajte najnovije vesti