MEDIJI 2011. Martinović pet godina falsifikovao svoj naučni rad i za to dobijao honorar

Aleksandar Martinović FOTO: Printscreen

Poslanik i visoki funkcioner Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović često drži moralne pridike svim političarima koji se ne slažu sa stavovima vladajuće stranke, a prima 264.000 dinara mesečno, tačnije sedam plata. Međutim, ono što je srpska javnost zaboravila kada je Martinović u pitanju, jeste vest koja je pre devet godina odjeknula kao bomba, a koju su tada objavili mnogi mediji, a to je da je Martinović pet godina zaredom falsifikovao sopstveni naučni rad.

Aleksandar Martinović FOTO: PrintscreenAleksandar Martinović FOTO: Printscreen

Martinović je tada bio potpredsednik Srpske radikalne stranke, a dnevni list „Press“ objavio je 2011. da je „doktorirao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, iako je kao asistent na toj visokoškolskoj ustanovi pet godina zaredom falsifikovao sopstveni naučni rad“. 

Njegove kolege bile su šokirane i smatrale su da novosadski Pravni fakultet treba da pokrene disciplinski postupak i preispita njegovo zvanje asistenta.

Martinović je kao asistent na Pravnom fakultetu u Novom Sadu u naučnom časopisu te ustanove „Zbornik radova“ objavljivao naučni rad iste sadržine samo pod drugačijim naslovima (od 2005. do 2009. godine) i za to dobijao autorski honorar.  Podaci iz Agencije za borbu protiv korupcije FOTO: PrintscreenPodaci iz Agencije za borbu protiv korupcije FOTO: Printscreen

Profesor Pravnog fakulteta Oliver Antić tom prilikom je rekao da je Martinović izvršio klasičnu prevaru

– To je zloupotreba, to se ne radi. Za univerzitet je to moralno nedopustivo. Njemu sada može da se osporava zvanje asistenta. Jer, za (re)izbor za svako univerzitetsko zvanje potreban je određen broj radova. Ako je Martinović pet godina zaredom falsifikovao sopstveni rad, objavljivao tekst iste sadržine samo pod drugim naslovom, i ako je to koristio da na (re)izboru za asistenta prijavi da umesto jednog ima pet radova, mora da se pokrene postupak za osporavanje njegovog izbora, zvanja asistenta. Ne možete za isti rad uzimati pet godina zaredom honorar i izdavač može da traži povraćaj novca. To je bedno, nisko. Radovi se objavljuju radi kredibiliteta – naveo je Antić, i dodao da protiv Martinovića može da se pokrene postupak za pravno neosnovano bogaćenje, pisao je tada B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Primajte najnovije vesti